Polityka prywatności sklepu FURNET Array ( )

Polityka prywatności

Polityka prywatności sklepu internetowego

F U R N E T

1. Operatorem serwisu sklepu internetowego FURNET widniejącego pod adresem www.krzesla-i-fotele.com.pl i administratorem danych osobowych jest firma PINEA mająca swoją siedzibę w Łagiewnikach Nowych, przy ulicy Okólnej 42., zarejestrowana w Urzędzie Gminy Zgierz pod numerem ewidencyjnym 2804 i posługująca się numerem NIP 725 000 84 66 oraz numerem Regon 471465493.

2. Posiadamy tylko dane osobowe dobrowolnie przekazane nam przez klientów dokonujących zakupów w naszym sklepie internetowym.

3. Posiadane przez nas dane są przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a), lit. b) i lit. f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: „Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych” lub „RODO”).

4. przetwarzanie danych osobowych jest niezbędne do zawarcia i wykonania umowy kupna-sprzedaży (świadczenia usługi drogą elektroniczną) lub podjęcia innych działań z tym związanych, takich jak:

- przeprowadzenie procesu płatności,

- dostarczenie zakupionego towaru,

- obsługa procesu ewentualnych reklamacji,

- windykacja należności i dochodzenie roszczeń,

- przygotowywania wewnętrznych statystyk i analiz sprzedaży,

- udzielanie informacji o produktach po złożeniu zapytania przez klienta.

5. przetwarzanie danych osobowych jest również niezbędne do wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na administratorze danych, np. obowiązków podatkowych, księgowych, czy też związanych z rękojmią i gwarancją;

6. W procesie przetwarzania danych osobowych są one przekazywane:

- firmom spedycyjnym dostarczającym zamówiony towar,

- producentom zakupionych przedmiotów, jeśli są one dostarczane bezpośrednio z magazynu producenta,

- biurom rachunkowym prowadzącym obsługę księgową,

7. Dane osobowe, które posiadamy, przechowywane są co najmniej tak długo, jak wynika to z przepisów podatkowych lub z udzielonej gwarancji, w zależności od tego który okres jest jest dłuższy.

8. Każdy z zarejestrowanych w naszej firmie klientów może złożyć wniosek o:
- dostęp do swoich danych osobowych (informację o przetwarzanych danych osobowych oraz kopię danych),- przeniesienie danych,
- sprostowanie danych, gdy są one nieprawidłowe,
- usunięcie lub ograniczenie przetwarzania danych osobowych po upływi czasu określonego w pkt. 7.Niezależnie od praw wymienionych powyżej w dowolnym momencie można wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Państwa danych. Po przyjęciu wniosku w tej sprawie jesteśmy zobowiązani do zaprzestania przetwarzania danych w tym celu.
Każdy ma także prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważa, że przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy prawa. Udzielona zgoda na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych może być wycofana w każdym czasie, np. poprzez wysłanie wiadomości na adres e-mail inspektora ochrony danych osobowych: em-a@pinea.com.pl lub tradycyjną pocztą.

9. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

- Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.

- Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. "ciasteczka").

- Poprzez gromadzenie logów serwera www przez operatora hostingowego ADMIN.NET.PL, funkcjonującego pod adresem www.mydevil.net

10. Informacje w formularzach.

- Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

- Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP)

- Dane zawarte w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim, o ile nie jest to konieczne w celu wynikającym z funkcji tegoż formularza, czyli np. w celu realizacji zamówienia złożonego przy jego pomocy.

11. Informacja o plikach cookies.

- Serwis korzysta z plików cookies.

- Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

- Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu.

- Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

a. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

b. utrzymanie sesji użytkownika serwisu (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

c. określania profilu użytkownika w celu np. wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

- W ramach serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.

- Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

- Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych serwisu.

- Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu wykorzystywane mogą być (choć nie muszą) również przez współpracujących z operatorem serwisu reklamodawców oraz partnerów.

- Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics

- Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

- W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

a. Internet Explorer

b. Chrome

c. Safari

d. Firefox

e. Opera

f. Android

g. Safari (iOS)

h. Windows Phone

i. Blackberry

- Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach wręcz uniemożliwić korzystanie ze stron www.

- W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:

12. Logi serwera.

- Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.

- Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

a. czas nadejścia zapytania,

b. czas wysłania odpowiedzi,

c. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,

d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,

e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,

f. informacje o przeglądarce użytkownika,

g. Informacje o adresie IP.

- Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

- Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.